Limgroup B.V.
Aardbeien

FruitMasters en Limgroup werken aan transitie in aardbeiensector met F1 Hybrid Strawberries

FruitMasters en Limgroup werken aan transitie in aardbeiensector met F1 Hybrid Strawberries
Berlijn, 7 februari 2024

Royal FruitMasters en aardbeienveredelaar Limgroup gaan samenwerken om het revolutionaire concept F1 Hybrid Strawberries in de markt te zetten. Tijdens de Fruit Logistica bekrachtigden beide partijen officieel de samenwerking. Deze innovatie, waarbij aardbeienplanten uit zaad worden opgekweekt, belooft niet alleen een goede opbrengst en kwaliteit van aardbeien maar zet met name een zeer grote stap voorwaarts in de duurzame teelt van dit gewas.

Jarenlang waren klonale aardbeien de norm. De aardbeien uit zaad zijn een grote stap voorwaarts in de duurzame teelt van aardbeien door de hele keten. De innovatie zal zorgen voor radicale veranderingen voor alle marktpartijen wat natuurlijk ook betekent dat er nieuwe kansen zullen komen. Want met deze innovatie kunnen plantenkwekers starten met schoon basismateriaal en hun productiefaciliteiten beter benutten. Ook biedt het nieuwe automatiseringsmogelijkheden en wordt de productiecyclus van planten drastisch verkort van 2 jaar naar 16 weken. Bovendien bieden aardbeien uit zaad de mogelijkheid de opkweek van planten naar binnen te verplaatsen waardoor temperatuur, belichting en hygiëne nóg beter te controleren zijn. De Limore® One is de allereerste hybride aardbeienvariëteit geteeld uit zaad.

Voordelen voor elke schakel in de keten
Aardbeienplanten kunnen jaarrond geleverd worden, wat zorgt voor een betere productiespreiding. Zo ervaren telers ook meer flexibiliteit in hun teeltmethoden. Zij beschikken immers jaarrond over verse planten. De afzet wordt hierdoor stabieler omdat deze beter gepland kan worden. Dit leidt tot een verhoogde efficiëntie, precisie en continuïteit van hun productie. Adriaan Vis, CEO van FruitMasters, vertelt over de samenwerking: “Als bronleverancier zijn wij continu op zoek naar nieuwe rassen en innovaties die van toegevoegde waarde zijn voor onze telers en handelspartners. Na de eerste gesprekken over dit nieuwe type aardbei waren we direct enthousiast over het potentieel van deze innovatie. Samen met de kennis van de Limgroup kunnen we zorgen voor een revolutie binnen de aardbeiensector, waarvan zowel telers, partners en consumenten profiteren.”

Samenwerken aan een transitie
Vanuit FruitMasters wordt het nieuwe aardbeienras gepositioneerd onder het Best of Berries innovatie- & zachtfruitprogramma. Een unieke samenwerking met veredelaars, telers én retailers waarbij de beste en meest onderscheidende rassen van geselecteerde telers worden gekoppeld aan de juiste afnemers. De keuze van Limgroup om in dit project samen te werken met FruitMasters was dan ook een strategische keuze vertelt Vincent Deenen CEO van Limgroup: “Het sterke concept denken en de duurzaamheidsagenda van FruitMasters sluiten perfect aan op Limgroup’s ambitie, waarmee we gezamenlijk invulling geven om met F1 Hybrid aardbeien een duurzame transitie in de aardbeiensector te realiseren, die positief is voor zowel de teler als de consument.” FruitMasters is de exclusieve partner voor de teelt en vermarkting F1 Hybrid Strawberries in Nederland.

- EINDE PERSBERICHT -

Bezoek de website van FruitMasters

fruitmasters8.jpg

V.l.n.r. Roland Sweijen – Product Lead Strawberry Limgroup, Adriaan Vis – CEO FruitMasters,
Vincent Deenen – CEO Limgroup, Coen Kampschöer – Manager Marketing Communicatie FruitMasters