Limgroup B.V.
Pioneers of F1 Hybrid Strawberries: Gipmans Young Plants

Pioneers of F1 Hybrid Strawberries: Gipmans Young Plants

Hoe Gipmans Young Plants gewasbescherming drastisch terugdringt met F1 Hybrid Strawberries

In onze serie 'Pioneers of F1 Hybrid Strawberries' lichten we de komende tijd de partners uit die een cruciale rol hebben gespeeld in de ontwikkeling en lancering van F1 Hybrid Strawberries. Deze innovatie is te danken aan de samenwerking en gedeelde expertise van partners uit de gehele aardbeienketen. Door samen te werken en de unieke kennis en vaardigheden van onze partners te benutten, hebben we in januari 2024 F1 Hybrid Strawberries kunnen lanceren. In deze eerste editie deelt Jos Gipmans van Gipmans Young Plants zijn inzichten over de samenwerking.

In dit artikel lees je:

  • Welke sleutelrol Gipmans Young Plants speelt in deze transitie;
  • Hoe F1 Hybrid Strawberries een efficiëntere planning en optimaal ruimtegebruik mogelijk maken.
  • Het belang van samenwerking voor een innovatieve en duurzame aardbeiensector


Gipmans Young Plants verzorgt vanuit haar hoofdkwartier in Venlo al ruim 50 jaar de opkweek van zo’n 135 verschillende soorten planten, van vollegrond tot glasgroenten. Het innovatieve familiebedrijf levert hoogwaardig plantmateriaal aan tuinders en inkooporganisaties over heel Europa. Ook in aardbeien heeft het bedrijf de nodige ervaring.

11.01 (23).png

Ervaring in aardbeien
“We hebben lang ervaring opgedaan met aardbeien uit stek,” zegt Jos Gipmans, een van de drie directeuren van het familiebedrijf. “In eerste instantie leek dit perfect in onze planning en ruimtebezetting te passen. Onze ruimtebezetting voor vollegrondsplanten loopt terug in juli, daardoor konden we vanaf juli het stek opzetten in potten en in december oogsten en inpakken. Zo konden we de ruimte optimaal gebruiken.” Toch bracht het werken met stek direct uitdagingen met zich mee: “we kregen hierdoor te maken met flinke arbeidspieken, die samenvielen met pieken in onze in onze glastuinbouwtak. Dit was voor ons niet te combineren.”

Innovatie door samenwerking
Gipmans besloot om te stoppen met het opkweken van aardbeien uit stek. Er waren al contacten met Limgroup, vanuit de aspergewereld. “Toen we van van Limgroup vernamen dat ze op de achtergrond bezig waren met aardbeienrassen uit zaad, waren we meteen erg geïnteresseerd. Dit sloot naadloos aan bij onze core business: het kiemen van zaden, waar we jarenlange kennis en ervaring in hebben" vertelt Jos. “We staan elk jaar aan de basis van zo’n 750 miljoen plantjes uit zaad, dus we durven wel te zeggen dat we het in de vingers hebben. We wisten meteen dat er interessante mogelijkheden lagen om als bedrijf met onze kennis bij te dragen.

Limgroup zette een consortium op van een aantal vooraanstaande plantenkwekers, met als voornaamste doel het delen van kennis en gebruik maken van elkaars expertises. Binnen het consortium neemt Gipmans Planten een sleutelrol in, vooral gericht op het vroege stadium van het opkweken van jonge planten uit zaad. "We hebben zo’n 50 jaar aan ervaring en expertise in zaaien, kiemen, en opkweken. Met onze expertise kunnen we veel nuttigs inbrengen, en we leren ook veel van de andere plantenkwekers. Daar gaat het ook om, de krachten bundelen om als sector vooruit te komen.”

 

“We wisten meteen dat er interessante mogelijkheden lagen om als bedrijf met onze kennis bij te dragen.”

11.01 (24).png

Een duurzame toekomst

Naast dat aardbeien uit stek niet op een werkbare manier in de planning bleken te passen, viel ook de hoeveelheid gewasbescherming die nodig is op. “Dat heeft me erg verrast, er is geen ontkomen aan bij aardbeien uit stek. Ik vind ook dat we hier als sector écht iets mee moeten. Het begon bij ons te wringen dat we aan de ene kant duurzame keuzes wilden maken, maar tegelijkertijd aardbeien uit stek opkweekten en daar een hele hoop chemische beschermingsmiddelen op loslieten.” Hierin ziet Jos een duidelijk voordeel van F1 Hybrid Strawberries.

“Doordat je altijd schoon begint en de planten veel korter in de grond staan dan uit stek, is het risico op besmetting gewoon veel kleiner, waardoor je minder gewasbescherming hoeft in te zetten. Ik denk zelfs dat we vrij snel richting biologische teelt kunnen gaan. In onze kruidentak maken we vanaf het begin al gebruik van biologische gewasbescherming, en de laatste twee jaar zijn we ons aan het focussen op het kweken van biologische groentenplanten, jaarrond. We hebben ons als doel gesteld om op termijn zo min mogelijk chemie te gebruiken. We gaan liever op zoek naar manieren om de plant zélf weerbaarder te maken tegen negatieve invloeden van buitenaf. Hierin zien we mooie kansen voor aardbeienplanten uit zaad.”

“Het begon bij ons te wringen dat we aan de ene kant duurzame keuzes wilden maken, maar tegelijkertijd aardbeien uit stek opkweekten en daar een hele hoop chemische beschermingsmiddelen op loslieten.”


De flexibiliteit en planbaarheid van F1 Hybrid Strawberries bieden ook nieuwe mogelijkheden voor ruimtebezetting, een essentieel aspect voor Gipmans Young plants. "De ruimte die we hebben is ontzettend waardevol voor ons. De planbaarheid van F1 Hybrid Strawberries biedt ons de mogelijkheid om de beperkte ruimte die we hebben optimaal te bezetten, het hele jaar door”, zegt Jos.

Het begin van een transitie
De introductie van F1 Hybrid Strawberries staat aan het begin van een nieuw tijdperk in de aardbeienteelt. "Het is wel zo dat deze transitie nu is gelanceerd, maar het begint nu pas. De brede acceptatie onder plantenkwekers en telers zal geleidelijk zijn. Limgroup zal ook zeker niet de enige partij blijven met aardbeienrassen uit zaad, het wordt interessant om te zien hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Tot nu toe zijn de reacties positief, er is zeker behoefte. We merken onder onze klanten de afgelopen tijd ook dat tuinders omschakelen naar aardbeien of ander zachtfruit, en met de nieuwe mogelijkheden die aardbeien uit zaad geven zal dit alleen maar toenemen. De aardbeienmarkt is gigantisch in Nederland, iedereen wordt blij van het eten van een aardbei, het is een emotioneel product, dat men altijd zal blijven eten. Uiteindelijk gaat het erom dat de variëteiten uit zaad kwalitatief goede en lekkere aardbeien produceren en dat er genoeg zaad beschikbaar is om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen. Maar het lijkt er sterk op dat Limgroup met haar veredeling hierin de juiste weg heeft ingeslagen, dan kan het heel snel gaan.”

Jos onderstreept het belang van samenwerking: “We werken graag samen met innovatieve en gerenommeerde partners, zoals Limgroup. Je moet het toch samen doen, door gebruik te maken van elkaars kennis en expertise en elkaar zo aan te vullen. Alleen op die manier kun je écht innoveren en de weg vrijmaken voor een duurzamere toekomst.” 

 

“Door aardbeien te zaaien kunnen we veel efficiënter plannen en ons ruimtegebruik optimaliseren. Het sluit naadloos aan bij ons bedrijf.”